FAIL (the browser should render some flash content, not this).

 

     

Nacionalni park Tara


Jedna od najlepših planina u Srbiji , a ujedno i jedan od najbolje očuvanih fizičkih lica . To jeprirodno stanište mnogih vrsta zaštićene zakonom . Planina Tara nalazi se u zapadnoj Srbiji i iznosi 1.000-1.500 metara nadmorske visine . Šume čine tri četvrtine području ovog nacionalnog parka , od kojih sunajbolje očuvane i dobro čuvaju u Evropi . Tara se takođe može pohvaliti retke endemske vrste tercijarne ,Picea omorika , srpski ili Jela , koja je sada zaštićen u malom prostoru parka . Zbog svoje retkosti i naučnog značaja , on je stavljen pod zaštitu države . Tara planina - u zapadnoj Srbiji, pored reke Drine i Bajine Bašte, najlepša je planina u Srbiji

Aitken Klark ,pokojni predsednik EUROPARC federacije , opisao Tari , u zapadnoj Srbiji , kao raj . Drevnog slovenskog Legenda kaže da jeplanina i dobila ime po Tar ,slovenski bog koji je izabrao ovu prirodnu lepotu na svom mestu prebivališta .

Nacionalni park Tara , koji se prostire na površini od oko 20 hiljada hektara , nalazi se u zapadnoj Srbiji , na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom . Pokrivena je šumama lišćara i četinara i prošarane pašnjacima i livadama . Najpoznatiji član ovog parka jeendemska drvo omorika - Pančićeva omorika -pravi vitka carica evropskih četinara . Ovaj tercijarni relikt , ograničena na zapadu Srbije , otkrio je i dobio ime po poznatom srpskom botaničaru Josifu Pančiću . Pančićeva omorika ' može biti i do 40 metara , a najlepši i najčuveniji među biljka 20 endemskih biljnih vrsta koje rastu na . Takođe se zoveživi fosil . Nacionalnog parka je među najbolje očuvanih i najrazličitije šumska područja Evrope . Obiluje smreke drveća , ali i crnim jasenom i hrasta . U svetu faune , najpoznatiji endemske vrste na Tari je Pančićev skakavac " . Padine sustanište za oko 130 vrsta ptica . Najviši vrh ove planine je Kozji Rid ( 1.591 metara nadmorske visine ) . Često se vidi zlatni orlovi i sokolovi sivi leti u nebo , iznad planinskih vrhova . Ipak ,najpoznatija životinja koja živi u Nacionalnom parku Tara jemedved , koji mogu biti dva i po metara i može težiti do 300 kilograma .

Tara je proglašena za nacionalni park 1981 , ne samo zbog svoje bogate flore i faune , već i zato što ima materijalne tragove prošlih vremena , kao što su praistorijske , drevne , rimske i vizantijske epohe . Manastir Rača i mnoge nekropole svedoče srpske srednjovekovne baštine , a četinari drvo zakloni predstavljaju trajno relikt tradicionalnih građevinskih zanata .

Do stavljanja pod zaštitu ,planina je sačuvana iz talas komercijalizacije i stoji kao pravi raj za turiste svih generacija . Najmlađima su imali decenijama svoje carstvo za igru i druženje u odmaralištu Mitrovac .

 

link pages

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

 

PREUZMITE NAŠ BANER:

Soko banja apartmani

Ukoliko želite da razmenite baner sa nama prekopirajte sledeći kod na vašu stranu :

pa nam potom obavestite emailom i pošaljite vaš baner-kod da ga postavimo na ovu stranu.